Een zienswijze is niet anders dan een brief aan de gemeenteraad waarin u uw mening geeft over het nieuwe plan. Het is noodzakelijk dat u uw bezwaren hierin volledig omschrijft. Als u dit niet doet, vervalt ook de mogelijkheid om op dat punt beroep in te stellen nadat het bestemmingsplan is vastgesteld. De gemeenteraad kan deze punten dan bekijken en meenemen in de uiteindelijke beslissing.
Inhoud zienswijze
In een zienswijze moet in ieder geval staan:
- de naam en het adres van de indiener of indienende groep
- de datum van de zienswijze
- een omschrijving en de datum van het besluit waartegen de zienswijze is gericht
- alle gronden (argumenten) van de zienswijze
- als de indiener een vereniging of stichting is, de statuten en een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel
Hoorzitting
Voordat de gemeenteraad een definitief besluit neemt, kan men nog besluiten een hoorzitting te organiseren, maar dit is niet verplicht. Als er geen hoorzitting is vermeld in de bekendmaking van het besluit, kun je vragen om er een te organiseren. Tijdens de hoorzitting kun je mondelinge zienswijzen indienen. Ook degenen die een schriftelijke zienswijze hebben gegeven, kunnen op deze zitting het woord voeren.
- Let op: controleer zorgvuldig of je zienswijze wel goed is weergegeven in het verslag van de zitting
Termijnen
De zienswijze moet binnen de gestelde inspraaktermijn (binnen 6 weken vanaf de eerste dag van terinzagelegging, tenzij anders bepaald) ingediend zijn.
Nadat de termijn voor het indienen van zienswijzen is verstreken, de gemeenteraad tot een definitief besluit. Hiervoor heeft het tot uiterlijk 6 maanden na ontvangst van de aanvraag de tijd.