In de basis heeft een vrijwilliger op een molen geen bijzondere rechtspositie. Echter zijn hier een aantal uitzonderingen op en er is onlangs ook een rechterlijke uitspraak geweest die je kunt gebruiken.
Een bezwaar of beroep is volgens de Algemene wet bestuursrecht (Awb) (artikel 6.5 en 6.6) niet-ontvankelijk als niet is voldaan aan:
Dat is het formele deel. Indien je daaraan voldaan hebt, rest de vraag of je ontvankelijk bent als belanghebbende. Volgende Awb artikel 1.2 lid 1 wordt daaronder verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken”.
Op 23 juni 2021 is door de rechtbank Oost-Brabant een uitspraak gedaan in de zaak tussen vrijwillige molenaars en de gemeente Geldrop-Mierlo over een verleende omgevingsvergunning. In deze uitspraak stelt de rechtbank dat:
“om als belanghebbende in de zin van de Awb te kunnen worden aangemerkt, dient een natuurlijk persoon een voldoende objectief en actueel, eigen en persoonlijk belang te hebben dat in voldoende mate onderscheidt van anderen en dat rechtstreeks wordt geraakt door het bestreden besluit. (…) is gebleken dat de molen draaiende wordt gehouden door eisers, van wie drie vrijwillig molenaar zijn en één molenaar in opleiding is. (…) Eiser heeft ter zitting onweersproken gesteld dat hij een vrijwilligerscontract heeft gesloten met de gemeente, waarin onder meer is bepaald dat de molen minimaal eens per maand moet worden opengesteld. Verder geldt een opzegtermijn van drie maanden.
Gezien de feitelijke werkzaamheden die eisers al enige jaren verrichten als beheerder en molenaar van de molen aan de ene kant, en de noodzaak om de molen in te zetten als werktuig ter financiering van het onderhoud van de molen en het behoud van de molen als werktuig aan de andere kant, hebben eisers een objectief, actueel en persoonlijk belang dat hen in voldoende mate onderscheidt van anderen en dat rechtstreeks betrokken is bij het door hen bestreden besluit. (…) Eisers hebben immers gezien de feitelijke werkzaamheden die zij blijkbaar met instemming van de gemeente gedurende enige jaren uitvoeren, tot taak deze molen te onderhouden en in te zetten als werktuig. (…) In deze zaak ontlenen eisers een rechtstreeks belang bij de verleende omgevingsvergunning voor een appartementengebouw aan hun hoedanigheid als beheerder en molenaar van de molen. (…) In deze zaak is sprake van een verleende omgevingsvergunning waarbij het belang van eisers tegengesteld is aan dat van de aanvrager van de vergunning. (…) Bovendien is naar het oordeel van de rechtbank het belang van eisers bij het behoud van de molen als werktuig niet soortgelijk aan dat van de eigenaar, zijnde de gemeente, die volgens het primaire besluit aan de molen vooral een symbolische, cultuurhistorische en educatieve functie toekent.”
Bron: zie bijgevoegd
Als het bezwaarschrift niet-ontvankelijk wordt verklaard, is dit feitelijk een ‘besluit op bezwaar’. Daartegen kun je beroep instellen. MAAR, let erop, dat je dan beroep instelt tegen twee besluiten, namelijk het besluit van de verleende vergunning én het besluit op bezwaar.
Samenvattend:
Als vrijwillig molenaar op een molen, waarvan de gemeente eigenaar is, ben je wél ontvankelijk en belanghebbend als je aan de indieningsvereisten voldoet, binnen de termijnen bezwaar en/of beroep instelt én een vrijwilligers contract kan overleggen waarin een bepaling staat dat het doen draaien van de molen één van de taken is.
heeft haar kantoor in het pand van
Geldersch Landschap & Kasteelen
A Zijpendaalseweg 44
6814 CL Arnhem
Postbus 7005
6801 HA Arnhem
E info@molenfederatiegelderland.nl
KVK 82 87 97 96
RSIN 86 26 38 68 9
IBAN NL98 ABNA 01 01 74 21 93
heeft haar kantoor in het pand van
Geldersch Landschap & Kastelen
A Zijpendaalseweg 44
6814 CL Arnhem
Postbus 7005
6801 HA Arnhem
E secretaris@molenfederatiegelderland.nl
KVK 82 87 97 96
RSIN 86 26 38 68 9
IBAN NL98 ABNA 01 01 74 21 93