Skip to main content

Gelderse molendag zaterdag 4 november 2023

Ook dit jaar organiseert de Molenfederatie Gelderland in samenwerking met het Gilde van Molenaars Gelderland de Gelderse Molendag. De dag zal dit jaar plaatsvinden op 4 november 2023. Wij hopen dat zoveel mogelijk Gelderse moleneigenaren de molen openstellen en activiteiten organiseren op en rondom de molen. Op de homepage vindt u een kaartje met welke molens te bezoeken zijn.
De poster kunt u hier downloaden.

Onderstaand persbericht is verstuurd naar diverse media. Deze kunt u ook zelf gebruiken om plaatselijke media te benaderen.

Zaterdag 4 november 2023 in het teken van de Gelderse molendag
Molens in Gelderland zetten hun deuren open

Op zaterdag 4 november is het Gelderse molendag. Daarom zetten zoveel mogelijk Gelderse molens hun deuren open om bezoek te ontvangen. Ook worden er op diverse molens activiteiten georganiseerd.

De molenaars en vrijwilligers ontvangen u, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Wat heeft er nu eigenlijk voor gezorgd dat de molen is uitgegroeid tot ons nationale symbool? En waar werden de molens allemaal voor gebruikt?
Natuurlijk voor het vermalen van graan voor ons brood, maar de molens pompten ook het land droog, zaagden het hout voor de scheepsbouw, sloegen olie uit zaden en nog veel meer. Hier kan de molenaar alles over vertellen.

Op deze molendag valt voor jong en oud van alles te beleven en te zien. Bij een harde wind kunnen de wieken draaien met een snelheid van meer dan 100 km per uur. En het draaien van de houten raderen die puur op kracht van de wind of het water worden aangedreven is al een belevenis op zich. Het is daarnaast mooi om te zien dat een molen geen batterijen of stekker heeft en al eeuwenlang op dezelfde duurzame manier functioneert.
Hoe ingenieus dat in elkaar steekt legt de molenaar u graag uit.
Veel molens verkopen diverse ambachtelijke brood- en bakmixen en organiseren speciaal voor de Gelderse molendag extra activiteiten.